Архива на авторот: FSM2

Резултати од ДМФ 2019

 

Резултатите од жирирањето за 57мите „ Денови на македонска фотографија “ 2019 одржано на 13 април 2019 во Центарот за култура „ Марко Цепенков “ во Прилеп.

Повеќе »

„Моменти“ за ФИАП Колор Биеналето

Уметничкиот совет во состав Боро Рудиќ Мајстор на фотографија на ФСМ , Цветан Гавровски Мајстор на фотографија на ФСМ и Владимир Арсовски , исто така  Мајстор на фотографија на  на Фото сојуз на Македонија ја комплетираше колекцијата со наслов „ Моменти “ за ФИАП Колор Биеналето што ќе се одржи во Шпанија . УС се обиде да направи компактна целина од вашите фотографии. Дел од фотографиите кои имаа висока вредност, за жал неможеа да бидат вклопени во овој концепт. Благодараност до сите за учеството и честитки до авторите на примените фотографии. Да си посакаме среќа со надеж дека ќе освоиме заслужено високо место

Шеста клубска изложба на ФКК Прилеп

Во домот за култура „Марко Цепенков“ вечерва во Прилеп се одржа 6-тата по ред традиционалната клупска изложба на уметнички фотографии на Фото кино клубот Прилеп, која што се организира во чест на фотографот Јордан Зазоски – Зазо. На изложбата беа поставени 61 фотографија од 52 автори. Фотографиите се изработении во текот на 2018 година.

Повеќе »

Благоја Дрнков (Скопје, 1914 – Скопје, 31 јануари 2012)

На денешен ден починал Благоја Дрнков (Скопје, 1914 – Скопје, 31 јануари 2012), доајен на македонската документаристика и неприкосновен уметник во фотографското мајсторство. Како што се наведува во образложението за наградата Медал за заслуги за Македонија: „Во историјата на македонската култура на 20 век, Благоја Дрнков создаде неизмерен опус од повеќе од 40.000 фотографии со кои тој стана личност која е истовремено и институција. Неговата естетика зрачи со духот од моментите и ситуациите. Неговите фотографии се преполни со детална и возвишена живост, а тоа е априори заради неговата високо естетска мотивација.“

Повеќе »

Изложба по повод 20 годишниот јубилеј

Од името на членовите на Фото клубот наотварањето на изложбата по повод 20 годишниот јубилеј , се обрати Ѓоко Симјаноски :

Имам особена чест и задоволство, во името на председателот на фото клубот ОХРИД, Димче Коруноски- кој е оправдано отсутен, да кажам неколку зборови на отворањето на традиционалната изложба на фото клубот, која оваа година се одржува по јубилеен 20 пат во предвечерието на големиот празник на нашиот град, патрониот празник „Св. Климент“.Ова обраќање кон вас ќе го започнам со цитатот од текстот кој е сместен во каталогот од годинешнава изложба а во кој се говори за создавањето на фото клубот Охрид.

Повеќе »

Денови на македонската фотографија 2018