Редакција


Денес се слави светскиот Ден на фотографијата


Ова е најстарата постоечка фотографија во светот. Неверојатно, нели?

Благ притисок на копчето, зрак  на светлина и момент заробен засекогаш. Можеби дигитално, можеби на филм, медиумот никогаш не е толку важен како сеќавањето,  или фатениот моментот. Без обзир што е објектот на фотографирањето, фотографијата е начин да се почувствуваат емоциите и контекстот на тој точен момент. Прославете го тоа на овој живописен ден на фотографијата!

Денот на фотографијата е ден со кој му оддаваме почит на неверојатната уметничка форма каква што е фотографијата. Само размислете колку е важна фотографијата и не е тешко  да се види зошто овој датум е важен.

Сите имаме  лични фотографии кои ги сакаме и негуваме, но има и фотографии кои раскажуваат приказна. Тие ни кажуваат за значајни периоди во времето, или ни овозможуваат да научиме повеќе за планетата. На крајот на краиштата, тие велат дека сликата вреди илјада зборови, нели?

Фотографиите со текот на годините стануваат се подобри и подобри, прво со „статична камера“ и можност да се сликаат на тој начин.Тоа не тера да  размислиме за разликите на таа камера со оние од Втората светска војна,а потоа споредете ги со модерните камери. Најголемите скокови во технологијата влијаеја на фотографијата исто како и врз  секој друг аспект на животот .

Со Kodak, Canon и многу други брендови, не беше изненадување кога пазарот на фотографија доживеа огромен скок, а уште повеќе со дигиталните  можности што се нудат, бидејќи камерите станаа се подобри, полесни и едноставни за  користење.

Сепак, покрај сите иновации и креативност, наука, па дури и големата уметност што се јавува во сферата на фотографијата, најважно е  едноставното задоволство од фотографирањето ,но и можноста за  развој на вашите спсобности да уживате во униктноста на фотографиите.

Како да се слави Денот на фотографијата

Зошто сами да не излезете и да фотографирате неколку слики? Пронајдете постара камера и уживајте во чувството и изгледот на филмот од 35мм. Прошетајте и фотографирајте неколку слики за да го зачувате времето во фотографска форма. Направете колаж, кој е мешавина од слики, понекогаш исечени на различни форми од вообичаените правоаголници на фотографии.

Одете во природа, или во зоолошката градина. Можеби некои семејни фотографии;. Или одете во музеј за фотографија, доколку имате во близина да го посетите.

Затоа, излезете, снимете неколку фотографии и можеби ќе снимите „историја“ на годинашниот Ден на фотографија!

Ако сте пак некој кој сака да гледа фотографии, наместо да ги фотографира, или да биде дел од нив, ние ве охрабрувавме да поминете некое време на Интернет, гледајќи во некои од најпознатите фотографии и влијателни автори на сите времиња. Има толку многу иконични фотографии, а вие ќе бидете фасцинирани од нив. Некои од фотографиите се од срце, а други за срце, а некои се само чисти фасцинантни!

 Во секој случај, сите можеме да ги цениме!

Резултати од жирирањето за 58ми „Денови на македонска фотографија“ 2020г.

Пропозиции и пријава за „Денови на македонска фотографија“ 2020

Важно соопштение !

Годишна изложба на фотографии на ФКК „Битола“

Традиционална 21ва изложба на фотографии на ФК „Охрид“

Изложба на фотографии – ДМФ 2019

Фото сојуз на Македонија објавува „ Изложба на фотографии – ДМФ 2019 “

На 21ви јуни во НУ Уметничка галерија „ Безистен“ во Штип со почеток во 21,00 часот , ќе биде претставена изложбата од последните 57 ми „Денови на македонска фотографија“ . Љубителите на добрата фотографија од Штип ќе можат да ја видат, специјално за нив репризирана поставката од последните ДМФ кои оваа година се одржаа во Прилеп. Фото сојузот на Македонија во соработка со двата клуба ФК „ Ванчо Прке “ и ФК „ Широк агол “ и подршка од Локална самоуправа на градот , прави исклучок и за првпат изложбата ја носи во Штип . Ќе ни биде особено задоволство да присуствувате на претставувањето на најдобрите фотографии и автори од Македонија .

57ми „Денови на македонска фотографија“ 2019

PDF документ за наградените фотографии од каталогот.

Изложба на фотографии „ Јапонија “

Дејан Колевски Кандидат мајстор на Фото сојуз на Македонија со својата изложба на фотографии „ Јапонија “ имаше успешно претставување пред скопската публика . Галеријата на НЛБ Банка станува вистинска место за посета на љубителите на добра фотографија. Така беше и овојпат .

Повеќе »

Резултати од ДМФ 2019

 

Резултатите од жирирањето за 57мите „ Денови на македонска фотографија “ 2019 одржано на 13 април 2019 во Центарот за култура „ Марко Цепенков “ во Прилеп.

Повеќе »