Разно


Томислав Петернек – интервју

Под мотото Скопје се сеќава, кое е основна крилатица на сите активности за одбележување на скопскиот земјотрес од ‘63тата, Македонскиот центар за фотографија организираше презентација и две изложби на фотографии од скопскиот земјотрес. Нема да коментираме за впечатокот дека голем дел од гратските и државните фаци не покажаа интерес за овие значајни изложби, но некако е чудно што бројот на фотографи кои ги видовме на отворањето беше многу помал од некој очекуван. Дали е тоа периодот на организирање или едноставната незаинтересираност на помладите автори кои не ни знаат каква можност имаат пред нивниот праг е нешто кое е за некоја друга прилика. Повеќе »

Прекрасни стари фотографии од Прилеп, прилепчани, прилепско

ФСМ ја поздравува редакцијата на сајтот www.oldprilep.com за неверојатно ретката можност за увид во прекрасно селектирани и класифицирани стари фотографии од наше поднебје. Повеќе »