Активности на ФСМ


Листа на наградени учесници на ДМФ 2021 по категории

Пропозиции и пријава за „Денови на македонска фотографија“ 2021

75 години Фото сојуз на македонија

75 години Фото сојуз на македонија

„Фото сојуз на Македонија“ , најстарата и најмасовна организација во областа на фоотографијата , како неодминлив дел на македонската култура и историја оваа година го слави 75 годишното постоење. Основана далечната 1946 година како Кино-фото сојуз на Македонија соосновач е на Народна техника , денешен Сојуз на здруженијата на техничка култура на Македонија. Од редовите на ФСМ излегоа доајените на македонската повоена фотографија, кои оставиа неизбришлива трага во колктивната меморија. Основана на темелите на отвореност , непрофитабилност, ентузијазам и креативност преку своите многубројни автори ги даде карактеристикита на она што се нарекува  „Македонска фотографија“ , разноличност од идеи и теми, техники и пристапи, богатство и невкалупеност на тенденции.

58ми „Денови на македонска фотографија“ 2020 – фотогалерија

Галерија од жирирањето во „Кинотека на Македонија“…

Раде Луковиќ, Зоран Ивановски, Владимир Арсовски, Дејан Колевски, Иван Блажев , 8.08.2020г.

Пропозиции и пријава за „Денови на македонска фотографија“ 2020

57ми Денови на македонска фотографија

БИСЕРИ НА СРПСКАТА ФОТОГРАФИЈА

Фото Сојузот на Република Македонија

во соработка со:

Дирекцијата за култура и уметност на град Скопје

– Скопско Лето

– Галерија Остен и

– Амбасадата на Република Србија

Повеќе »

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА

 

Фото Сојузот на Република Македонија со задоволство ве кани на отворањето на:

51вите ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА 2013

во соработка со:

– Дирекцијата за култура и уметност на град Скопје

-Скопско Лето и

-Рефот М

Покрај вообичаената поставка на изложбата, ќе можете и да ја погледнете младинската изложба, за автори/авторки до 21 година.

Како пропратен настан на изложбата, сите заинтересирани ќе имаат можност да ги испробаат врвните производи на Никон, во студио лоцирано во самиот простор на галеријата. Станува збор за професионалните ДСЛР апарати и објективи и дополнителна опрема, обезбедени од Рефот М.

 Саатница:

20-21 часот – Никон презентација

21 часот – отворање на Денови на Македонската Фотографија

Изложба за два часа-мојот град низ слики

Како што веќе најавивме, во склоп на денови на македонската фотографија се одржа и едниствената изложба од ваков тип кај нас, кога и да е одржана. Главни актери Повеќе »