Редакција


ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА 2019

 

    Почитувани,  уште едни Денови на македонска фотографија се пред нас. Во духот на традицијта која ја негуваме веќе 57 години и оваа година Фото сојузот на Македонија ги повикува сите фотографи аматери и професионалци,  да земат учество на најпрестижното државно натпреварување во областа на фотографијата .

Правилата и пријавата можете даги превземете тука.

Благоја Дрнков (Скопје, 1914 – Скопје, 31 јануари 2012)

На денешен ден починал Благоја Дрнков (Скопје, 1914 – Скопје, 31 јануари 2012), доајен на македонската документаристика и неприкосновен уметник во фотографското мајсторство. Како што се наведува во образложението за наградата Медал за заслуги за Македонија: „Во историјата на македонската култура на 20 век, Благоја Дрнков создаде неизмерен опус од повеќе од 40.000 фотографии со кои тој стана личност која е истовремено и институција. Неговата естетика зрачи со духот од моментите и ситуациите. Неговите фотографии се преполни со детална и возвишена живост, а тоа е априори заради неговата високо естетска мотивација.“

Повеќе »

Изложба по повод 20 годишниот јубилеј

Од името на членовите на Фото клубот наотварањето на изложбата по повод 20 годишниот јубилеј , се обрати Ѓоко Симјаноски :

Имам особена чест и задоволство, во името на председателот на фото клубот ОХРИД, Димче Коруноски- кој е оправдано отсутен, да кажам неколку зборови на отворањето на традиционалната изложба на фото клубот, која оваа година се одржува по јубилеен 20 пат во предвечерието на големиот празник на нашиот град, патрониот празник „Св. Климент“.Ова обраќање кон вас ќе го започнам со цитатот од текстот кој е сместен во каталогот од годинешнава изложба а во кој се говори за создавањето на фото клубот Охрид.

Повеќе »

Собрание на ФСМ 2018

Собрание на ФСМ 2018

Почитувани, на последната седница одржана на 18.11.2018 година во просториите на АМСМ во Скопје, Собранието на ФСМ со кое раководеше претседателот на ФСМ Боро Рудиќ донесе повеќе одлуки. Собранието на ФСМ го прифати мислењето на Уметничкиот совет за доделување звање „Мајстор на фотографија на ФСМ“ на Владимир Арсовски и „Кандидат мајстор на фотографија на ФСМ“ на Дејан Колевски. Собранието, исто така, го прифати барањето за прием во Фото сојузот на Македонија на Фото клубот “Широк агол„ од Штип.

Повеќе »

Денови на македонската фотографија 2018

56 тата Државна изложба на фотографии „ Денови на македонска фотографија 2018“ оваа година се одржа во Тетово, по 23 години од последната ваква манифестација во овој град. Од 9ти до 14ти јуни, во „ Уметничка галерија Тетово“ беа изложени делата на примените и наградените автори. Во склоп на манифестацијата е и изложбата „ Актуелен момент во македонската современа фотографија“ во Галерија на НЛБ Банка во Скопје која се одржа од 30 ти август до 9ти септември . На истото место од 10ти до 20ти август членовите на Фото клубот ЕЛЕМА за првпат пред македонската публика се претставија со својата изложба „ЕЛЕМА Монохроматик“ која веќе беше прикажана во повеќе земји.
Повеќе »

Арсовски фотографии

Арсовски

 

Моменти….

Визуелниот текст впишан во овој серијал на фотографии посветен на животот, е двозначен говор сочинет во знаковни дијади чија реторика се однесува на минливоста на времето како синхрона взаемност меѓу културата и природата. Преку него, Арсовски е во потрага по одговорот на прашањето: како да се естетизира навидум неестетичкото/неестетизираното или како да се естетизира непредвидливоста на животот?

Повеќе »

Жирирање ДМФ 2017

Резултати од жирирање на ДМФ 2017

Baner za sajt

Резултатите можете да ги погледнете тука

Галерија од жирирањето

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА 2017

DMF-2017-Banner-2-web

Пропозиции и пријава на следниот линк