Фотографска техника


XF Camera System – Phase One

Новата ѕверка во тешка категорија.  Повеќе »

Tagged , , , ,

Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art

Долго време слушавме најразлични прикаски за овој објектив.

Повеќе »

Сигма DP2 Quattro

Пред извесно време Сигма ја најави најновата сензација од својата палета, три (фокални) верзии на копактно тело со APS-C  foveon сензор. Веќе неколку години се прават шеги и вицеви за експериментите на Сигма што се однесува до нивните компактни и модуларни тела. Ова е едно од нив.  Повеќе »

KaleidoCamera додаток за DSLR

Прототип на уште еден додаток за дигиталните SLR апарати, кој веројатно и ќе најде примена во експериментална, научна и некој вид на документарна намена. Иако не веруваме дека ќе има широка примена кај авторската фотографија, сепак, Повеќе »

Смартфон скенер за 35мм филм

Ломо играчка за дигитализирање на вашите негативи. Отсега можете лесно да ги скенирате лентите директно на вашиот смартфон. Повеќе »

Студио симулатор

Како да го наместите светлото? Кое светло? Какво светло? Со која јачина? Оддалеченост? Повеќе »

Фотографија-цртање со светло. Буквално

Погледнете ја галеријата подолу, на фотографот Atton Conrad, каде што тој буквално црта со светло. Користејќи долги релативно експозиции и камера што ја управува на далечинско и ги облекува своите модели во светлина. Повеќе »

Корисен сајт, особено за тие кои користат филм

Еден корисен сајт кој може да се види интересен за многу корисници.

Покрај стандардната понуда за дигитални корисници, тука е и понудата за оние кои веќе ризикуваат да бидат етикетирани како анахрони-безмалку комплетна понуда за темна комора, што е вистинска реткост деновиве-филмови, емулзии, хемикалии, тајмери, дозни… И, секако, она што овој сајт е можеби е најпознат, процедури за темна комора, времиња, емулзии и развивачи.

Поважни производители на фото опрема

Овде можете да пронајдете линкови од некои поважни произовдители на фото опрема: Повеќе »