Изложба во Берн Драги Неделчевски 2013

Во рамките на фестивалот CULTURESCAPES BALKAN 2013, од 3 – 8 декември 2013 година во City Gallery – PROGR (Kulturpunkt.ch) во Берн, Швајцарија, по изложбите во Скопје (2009), Белград (2011) и Сараево (2013), беше отворена изложбата на фотографии „Живот во кутија“ од македонскиот фотограф Драги Неделчевски.

Со 40 црно-бели фотографии, избрани од вкупно 1200 фотографирани за девет месеци во текот на 2008/2009 година, авторот го документира семејниот живот на неговото семејство и животот на главниот лик – неговиот син Мане, заболен од церебрална парализа. Драги Неделчевски, татко и фотограф, на чувствителен начин преку фотографија го опишува секојдневниот живот на Мане, ги доловува емоциите и чувствата на неговиот син од непосредна близина. Моментите на радост и тага, љубов и болка, игра и други секојдневни активности се преточени во еден голем портрет со големо достоинство, без непотребна патетика – портрет кој раскажува универзална приказна за животот.

 DSC_2127 Life-in-a-Box-Bern-Swiss-6-dec-2013-pano-web DSC_2117 DSC_2116 DSC_2115 DSC_2111 DSC_1851 DSC_1859 DSC_1867 DSC_1870 DSC_2108 DSC_2110 DSC_1848 DSC_1843 DSC_1658 DSC_1650 DSC_1645 DSC_1647

Оваа статија е објавена во Авторска фотографија, Вести.

Comments are closed.