52 Мајстори на фотографијата – Гери Виногранд

Јас фотографирам да видам како изгледаат нештата кога се фотографирани.  Гери Виногранд.

008-Garry-Winogrand

© Garry Winogrand, Contact Sheet, 1961

Виногранд е најпознат по фотографиите кои ги фотографирал талкајќи по улиците на Њујорк. Опремен со Leica и широкоаголен објектив с ооднапред определен фокус, Виногранд снимал секојдневно. Никогаш не излегувал на улица без својот фотоапарат. По неговата смрт бил епронајдени 2.500 неразвиени ролни филмови, 6.500 развиени филмови од кои не биле направени фотографии и контакт копии од околу 3.000 филмови. Архивата на Гери Виногранд, меѓу другото, содржи 100.000 негативи и 20.000 контакт копии…

Драги Неделчевски –

Фото сојуз на Македонија, 2014 година

Оваа статија е објавена во Авторска фотографија, Научи.

Comments are closed.