52 Мајстори на фотографијата – Ени Лебовиц

„Она што го гледате на моите фотографии е тоа дека јас не се плашам да се заљубам во овие луѓе.“ Ени Лебовиц. 

011-Annie-Leibovitz

© Annie LEIBOVITZ, Meryl Streep, 1981

Ени Лебовиц е најмногу позната по нејзините портрети на познатите личности, музичари, артисти, спортисти, политичари… Нејзините фотографии редовно се објавуваат во модните и музичките списанија. Многу нејзини фотографии стана т.н. икони (фотографии по кои се препознаваат одредени личности). Една таква фотографија-икона е фотографијата на голиот Џон Ленон во прегратката на Јоко Оно, фотографирана само неколку часови пред неговата трагична смрт…

Драги Неделчевски –

Фото сојуз на Македонија, 2014 година

Оваа статија е објавена во Авторска фотографија, Занимливости, Научи, тагови: , .

Comments are closed.