52 Мајстори на фотографијата – Роберт Френк

„Секоја фотографија мора да има една карактеристика, а тоа е човечноста на моментот. Ова е реализам во фотографијата. Но, реализмот не е доволен. Покрај него мора да постои и визија, и тоагш овие два елемента ја сочинуваат добрата фотографија.“ 

014-Robert-FRANK

© Robert Frank, Chicago, 1956

Роберт Френк е фотограф и синеаст: независен, неконвенционален во двата медиуми, Френк е најпознат по своето фотографско дело – неговата книга со фотографии „Американците“, која се смета за една од највлијателните книги со фотографии во последните педесетина години со нејзините девет изданија само во САД. Од 28.000 снимени фотографии во 43 држави во 1955-1956 година, за книгата се одбрани 83. Ова е автентичен современ документ за тоа како САД ги гледа и доживува еден фотограф-странец.

Драги Неделчевски –
Фото сојуз на Македонија, 2014 година

Оваа статија е објавена во Авторска фотографија, Занимливости, Научи, тагови: , , .

Comments are closed.