52 Мајстори на фотографијата – Александар Родченко

„Мора да се снимат неколку различни фотографии од предметот на снимањето, од различни точки на гледање и ово различни ситуации, да се разгледа предметот од сите страни, а не постојано да го гледаме низ иста клучалка.“ Александар Родченко

015-Alexander-RODCHENKO

© Алекса́ндр Миха́йлович Ро́дченко, Девушка с Лайка, 1934

Родченко беше еден од најпознатите уметници на Конструктивизмот и Продуктивизмот што се појавија по Руската револуција. Тој работел како сликар и графички дизајнер, пред да и се посвети на фото-монтажата и фотографијата. Неговата фотографија е социјално ангажирана, формално иновативна, спротивно на сликарската естетика. Фотографира аналитичко-документарни серии фотографии, од необичен агол, обично од птичја или жабја перспектива за да го шокира гледачот.

Драги Неделчевски –
Фото сојуз на Македонија, 2014 година

Оваа статија е објавена во Авторска фотографија, Научи.

Comments are closed.