Авторска фотографија


52 Мајстори на фотографијата – Дејвид Лашапел

„Луѓето велат дека фотографиите не лажат. Моите лажат.“ Дејвид Лашапел
Дејвид Лашапел е меѓународно познат по неговиот исклучителен талент во комбинирање на хипер-реалистичната естетика со субверзивни општествени пораки.  Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Ени Лебовиц

„Она што го гледате на моите фотографии е тоа дека јас не се плашам да се заљубам во овие луѓе.“ Ени Лебовиц.  Повеќе »

Tagged ,

52 Мајстори на фотографијата – Вилијам Клајн

„Бидете свои. Јас многу повеќе сакам да видам нешто, па дури и да не е којзнае што, само тоа да не не изгледа како дело од некој друг.“ Вилијам Клајн.

Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Ман Реј

„Фото апаратот не ја прави фотографијата. Да се направи фотографија, потребно е да има: фото апарат, фотограф и пред се, предмет на фотографирање. Повеќе »

Tagged ,

52 Мајстори на фотографијата – Гери Виногранд

Јас фотографирам да видам како изгледаат нештата кога се фотографирани.  Гери Виногранд.

Повеќе »

Галерија на дел од „најуспешните“ фотографии на членови на фото клубовите од Република Македонија во 2013

Како и минатиот јануари, на наштата страница и оваа година имаме галерија на дел од „најуспешните“ фотографии на членови на фото клубовите од Република Македонија, од годината што измина. Веруваме дека, кога вака се поставени фотографиите, на едно место, се добива и една поинаква, посериозна слика за нашата авторска сцена. Веруваме дека значаен дел од прикажаното ќе ве изненади, поттикне, заскокотка… Повеќе »

52 МАЈСТОРИ НА ФОТОГРАФИЈАТА – Хелен Левит

„Немам некоја дарба да зборувам, затоа се изразувам со фотографии.“ Хелен Левит Повеќе »

Изложба во Берн Драги Неделчевски 2013

Во рамките на фестивалот CULTURESCAPES BALKAN 2013, од 3 – 8 декември 2013 година во City Gallery – PROGR (Kulturpunkt.ch) во Берн, Швајцарија, по изложбите во Скопје (2009), Белград (2011) и Сараево (2013), беше отворена изложбата на фотографии „Живот во кутија“ од македонскиот фотограф Драги Неделчевски. Повеќе »

52 МАЈСТОРИ НА ФОТОГРАФИЈАТА – Стив Меккари

“Она што е важно во мојата работа е индивидуалната фотографија. Јас фотографирам повеќе фотографии кога тоа се бара за некој фото есеј или репортажа и тие Повеќе »

52 МАЈСТОРИ НА ФОТОГРАФИЈАТА – Ралф Гибсон

“Фотографската техника не е никаква тајна и – доколку Ве интересира – лесно можете да ја совладате. Но инспирацијата доаѓа од душата и кога музата не е тука Повеќе »