Фотографски сајтови


52 Мајстори на фотографијата – Александар Родченко

„Мора да се снимат неколку различни фотографии од предметот на снимањето, од различни точки на гледање и ово различни ситуации, да се разгледа предметот од сите страни, а не постојано да го гледаме низ иста клучалка.“ Александар Родченко Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Дајен Арбас

„Фотографијата е тајна за тајната. Колку повеќе ти кажува, толку помалку знаеш.“ Дајен Арбас.

Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Роберт Френк

„Секоја фотографија мора да има една карактеристика, а тоа е човечноста на моментот. Ова е реализам во фотографијата. Но, реализмот не е доволен. Покрај него мора да постои и визија, и тоагш овие два елемента ја сочинуваат добрата фотографија.“  Повеќе »

Tagged , ,

52 Мајстори на фотографијата – Дејвид Лашапел

„Луѓето велат дека фотографиите не лажат. Моите лажат.“ Дејвид Лашапел
Дејвид Лашапел е меѓународно познат по неговиот исклучителен талент во комбинирање на хипер-реалистичната естетика со субверзивни општествени пораки.  Повеќе »

Сигма DP2 Quattro

Пред извесно време Сигма ја најави најновата сензација од својата палета, три (фокални) верзии на копактно тело со APS-C  foveon сензор. Веќе неколку години се прават шеги и вицеви за експериментите на Сигма што се однесува до нивните компактни и модуларни тела. Ова е едно од нив.  Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Ени Лебовиц

„Она што го гледате на моите фотографии е тоа дека јас не се плашам да се заљубам во овие луѓе.“ Ени Лебовиц.  Повеќе »

Tagged ,

52 Мајстори на фотографијата – Вилијам Клајн

„Бидете свои. Јас многу повеќе сакам да видам нешто, па дури и да не е којзнае што, само тоа да не не изгледа како дело од некој друг.“ Вилијам Клајн.

Повеќе »

52 Мајстори на фотографијата – Ман Реј

„Фото апаратот не ја прави фотографијата. Да се направи фотографија, потребно е да има: фото апарат, фотограф и пред се, предмет на фотографирање. Повеќе »

Tagged ,

52 Мајстори на фотографијата – Гери Виногранд

Јас фотографирам да видам како изгледаат нештата кога се фотографирани.  Гери Виногранд.

Повеќе »

Галерија на дел од „најуспешните“ фотографии на членови на фото клубовите од Република Македонија во 2013

Како и минатиот јануари, на наштата страница и оваа година имаме галерија на дел од „најуспешните“ фотографии на членови на фото клубовите од Република Македонија, од годината што измина. Веруваме дека, кога вака се поставени фотографиите, на едно место, се добива и една поинаква, посериозна слика за нашата авторска сцена. Веруваме дека значаен дел од прикажаното ќе ве изненади, поттикне, заскокотка… Повеќе »