Колумни


Фотокина 2012, од самото место на случувањата

Драги наши, вакви содржини немаме така често. Проследете ги импресиите од Фотокина 2012, напишани ексклузивно за страната на ФСМ, на еден духовит и неформален начин, би рекле од перспектива на просечен корисник, иако авторот Орце Поповски е многу повеќе од обичен корисник на техниката . Ставовите изнесени подолу, се негови лични ставови и не нужно се поклопуваат со ставовите на редакцијата на страната на ФСМ.

Повеќе »

ПЕЧАТЕНА ФОТОГРАФИЈА КАКО КОНЕЧНО ДЕЛО-ПОТПИШАНА ИЛИ НЕ?

Појавата на дигиталната фотографија дефинитвно донесе многу олеснителни околкности во процесот на генерирањето-творењето или уште подобро раѓањето на фотографијата како краен производ. Но, како што велат американците: нема бесплатен ручек, т.е, со тие леснотии таа донесе и нови дилеми кои што кај аналогната фотографија не постоеја. За што се работи? Имено, една од дилемите е: кога дигиталната фотографија како краен производ е конечна?

Повеќе »

40 години од фотографијата „НАПАЛМ ДЕВОЈКА“

Пред  десетина дена, поточно на 8ми јуни се навршија 40 години од снимањето на фотографијата на која главен субјект е Phan Thị Kim Phúc, попозната како „напалм девојка“. Фотографија која му донесе пулицерова награда на фотографот Nick Uт и која, според многумина помогнала да запре војната во Виетнам.

Барем од американска страна. Фотографија – икона  и тоа една од најпрепознатлите икони на ХХ век.

Повеќе »

Современа Мариборска фотографија

На 3ти мај во просториите на Кинотеката на Македонија ,  пред  Скопската публика  беше претставена  Колекцијата на  фотографии од Фото клуб “Марибор “ –  Словенија, под името “ФОТОГРАФИ“.

Истовремено, во Марибор  се отвори  Изложба на  фотографии на  Фото клубот “Елема“ од Скопје, како најекспониран клуб од Република Македонија. Бидејки  рејтингот на Фото клуб  Марибор   е на високо место во Словенија,  а посебно фотографската традиција што Марибор ја има уште од почетокот на 20 век, овие две изложби на некој начин се и показател за современите тенденции  во фотографијата на  Словенија и Македонија. Повеќе »

Nikon D4 од прва рака

Драги наши, еве една автентична содржина, со која держиме чекор со глобалните трендови….

Веќе помина еден месец одкако ја имам во рака мојата нова „играчка“: Nikon D4, па веќе можам да ги кажам моите лични впечатоци за овој нов DSLR од еден од водечките производители на фотографска опрема. Морам повторно да повратам дека во овој „есеј„ нема да има технички податоци за апаратот, туку мое лично видување за него како алатка за фотографирање. Впрочем тој што ќе го чита овој текст сигурно веќе ги „обработил“ сите статии по светските сајтови каде што се наброени во безброј верзии техничките карактеристики на овој „убавец“. Морам уште да напоменам дека према овој уред бев многу критички настроен! Зошто? Да почнеме од почеток!

Повеќе »

Tagged , , , , ,

Nikon D700 Да или Не?

Почитувани читатели вљубени во фотографијата, во освртот кој следи би сакал да Ви го пренесам моето искуство за најновиот „prosumer“ дигитален фотоапарат на светскиот производите Nikon. Немам никаква намера да ве оптеретувам со технички податоци, факти и бројки, истите може да ги најдете на било кој сајт за фотогравска опрема. Многумина што ме познаваат ќе кажат дека сум „никонџија“ во душа, па затоа нема да правам никакви споредби со Canon. Кој го бара тоа нека оди на форумите Nikon vs Canon во милион варијанти. Повеќе »

Осврт кон изложбата на Катја Штркова

Женската фотографија станува се поприсутна кај нас. Сведоци сме, дека “дамите“ на македонската фотографија со квалитетот на своите фотографии, како и со инвентивниот пристап кон нивна реализација заслужуваат наша подршка и искрени честитки.

Уште повеќе радува кога меѓу нив се појавуваат нови млади авторки кои сакаат да излезат од постоечките клишеа на изложбената фотографија.

Младата Катја Штркова ни се престави на 22 фебруари со серија фотографии во Младинскиот културен центар, пред голем аудиториум. Повеќе »

Непознати портрети на Лазо Величковски

Некаде во 2001 година ме повика др. Владо Плавевски, стар другар од фото клуб ВАРДАР, личен лекар на сите оние кои држеа во рака фотоапарат и кинокамера.  Во неговата ординација се собиравме навечер разговарајќи долго ноќта за фотографијата, филмот, културата, но и за сите оние банални нешта што знаат животот да го направат пријатен. Ние бевме генерациски негде меѓу постарата генерација фотографи како Јаневски, Златковски, Османи и помладата генерација Лазо Плавевски, Иво Вељанов …..   Повеќе »